Pár gondolat a fényvédőkről

2021.02.02

Nem akarok valami tudományos értekezést írni a fényvédelem kapcsán, de szerintem a genetikai tényezők mellett az egyik legfontosabb dolog, amivel késleltethetjük a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok kialakulását, az a fényvédő krém. Különösen fontos, ha retinol vagy AHA savas terméket használunk, mivel ezek a hatóanyagok fényérzékenyíthetnek. Érdemes tudni, hogy ezeket a krémeket nem csak a napfényes napokon, hanem minden nap kell(ene) használni, mert sajnos a kék fényt kibocsájtó összes kütyü ugyanúgy káros hatással van a bőrre, mint a napsugárzás. Meglepő, ugye? Sokáig én sem tudtam.

Nagyon sok arcra kifejlesztett napvédő van a piacon, de ezek nagy része -bár nagyon szépen hozzák, amit ígérnek és védelmet nyújtanak az UVA és UVB sugaraktól-, még is eléggé nehéz krémek, tehát mindennapos használatra nem a legkényelmesebbek. Talán legjobb ezeket a nyári napozós időszakban bevetni, vagy csak kifejezetten száraz bőrűek próbálkozzanak vele.

S hogy mit használjunk helyette? A legjobb olyan BB krémet választani, amelyik fényvédőt is tartalmaz. Ezekkel a termékekkel több legyet üthetünk egy csapásra: egyrészt ugye védenek a káros UVA és UVB sugarak ellen, másrészt hidratáló és bőröregedést gátló hatóanyagokat is tartalmaznak, emellett pedig szépen egységesítik az arcbőr színét. Persze nem helyettesítik az alapozót, mivel nem a bőrhibák eltakarása az alapvető céljuk, de mindenképpen adnak egy szép bőrképet, amely önmagában minimál sminkként is megállja a helyét egy kis púderral fixálva, arcpirosítóval és egy szempillaspirállal.

Némely márkából többféle árnyalat létezik, némelyből pedig csak egy, ez utóbbiak általában a világos arcbőr színéhez igazodnak leginkább. Aki ennél erősebb fedést szeretne, nyugodtan használjon alapozót a fényvédős BB krém fölé. Az egymásra feltett rétegek között mindenképpen érdemes megvárni, hogy az adott réteg beszívódjon, a legjobb, ha 10 perc eltelik két termék használata között. Tudom, hosszú üresjáratnak tűnik, de hamar rááll az ember. Én azt szoktam csinálni, hogy a hidratálót felteszem reggeli előtt, a fényvédős BB krémet pedig reggeli után.

Többféle faktorszámú BB krémek vannak, SPF (Sun Protection Factor) 10-50-ig találhatunk termékeket. Mindennapos használatra leginkább a SPF30 faktor ajánlott, de nyáron akár az SPF50-esre is válthatunk.

Nekem mostanában a személyes kedvencem a Mádara SPF30 Plant Stem Cell BB cream, de jókat hallottam a Paula's Choice termékekről is.

Csodás sminkelős napokat kívánok!