Mi az a micella és miért jó nekünk?

2019.11.25

Sokan használnak micellás terméket, elsősorban micellás arcvizet, de nem mindenki tudja mi az a rejtélyes micellás technológia. Manapság egyre népszerűbbek a micellás vizek, melyek évek óta az arctisztítás ászai, s melynek köszönhetően soha nem volt ilyen egyszerű az arctisztítás folyamata. A napi arcápolási rutin részeként egy lépésben eltávolítható a szennyeződés, a sminkmaradványok anélkül, hogy irritálná a bőrt.  Mostanában már a hajápolás területére is betört a technológia, a micellás samponok jótékony hatását is élvezhetjük. 

Az interneten kutatva nem találtam egyértelmű választ arra, hogy mióta létezik micellás víz: van ahol arról írtak, hogy már az 1900-as évek elején Párizsban megalkották az "eau micellaire"-t a párizsi emberek bőrproblémáinak orvoslására, máshol viszont azt olvastam, hogy a Bristol Egyetemen fejlesztették ki 1913-ban...

A fentiek alapján arra következtetek, hogy valamikor az 1910-es években valóban megalkották a micellás víz alapját, de persze a mostani, végleges formája sok kutatómunka eredménye. Elsőként a BIODERMA dermatológiai kutatócsoportja bőrgyógyászokkal együttműködve fejlesztette ki 1985-ben saját technológiáját, melyet 1995-ben szabadalmaztatott. Természetesen a Bioderma mellett minden valamirevaló kozmetikai cég előrukkolt saját változatával és nagyjából mindegyikről elmondható, hogy gyengéd a bőrhöz,  mivel a benne található anyagok nagyon közel állnak a bőr eredeti összetételéhez. Elvileg. Mindjárt mondom, hogy miért csak elvileg, a megértéséhez előbb jöjjön egy ici-pici tudomány.

Valójában mi is az a micella? 

A micella egy nagyon kicsi gömb alakú molekula halmaz, ami magához vonzza a zsíroldékony anyagokat, majd magába zárja azokat. 

Hogy jönnek létre a micellák?

A vízkedvelő fejből és olajkedvelő farokrészből álló molekula farokrésze magához tapasztja az olajat, faggyút, szennyeződéseket, ezekkel a zsíroldékony farok részekkel összekapcsolódnak, majd gömb formává állnak össze. (Lásd a lenti képet). Zsíros felülettel találkozva a gömb kinyílik és bekebelezi a lipidalapú szerkezetet, majd ismét becsukódik. 

Szükség van még egy hordozóra, például a vattakorongra, amihez a micella csatlakozni tud, így a vattakoronghoz tapadva tudja eltávolítani a szennyeződéseket.

Ám nem árt odafigyelni a micellás víz összetételére, mert a nem bio készítmények mindegyike szintetikus összetevőktől hemzseg, melyek többsége sajnos káros is. Szinte kivétel nélkül mindegyik tartalmaz pl.  erősen allergizáló Disodium EDTA-t, vagy Propylén Glicol-t, amely a fagyállóhoz hasonló anyag, s amely megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. 

Érdemes olyan micellás vizet választani, amelyik valamilyen nyugtató összetevőt is tartalmaz, pl. aloe verát, északi babarózsagyökér kivonatot. A hialuronsav tartalmú vizekkel pedig a maximális hidratálásról is gondoskodhatunk.

Vannak AHA savas micellás vizek is, melyek a tisztításon túl a bőr koptatását is megoldja, de az AHA savról és társairól következő bejegyzésemben írok majd.

Bár a micellás vizeket elvileg nem szükséges lemosni, tapasztalatom szerint egy kimondottan hidratáló összetevő nélküli micellás víz a száraz bőrt kissé szárítja, de legalábbis kissé kellemetlen érzetet hagy maga után. Vagy vannak olyan készítmények, melyek egyfajta réteggel vonják be a bőrt, amit én speciel nem szeretek. Napi rutinom részeként minden reggel és este micellás vizes áttörlést követően sima vízzel leöblítem az arcomat, majd a jól bevált szérumom és arckrémem következik. 

UPDATE: a micellás vizekkel történő arctisztítás sok esetben túl soknak bizonyul, mivel a felgyülemlett kosz és smink maradványok mellett a bőr lipidjét is leoldják, emiatt inkább káros a hatása, mint hasznos. Főleg száraz bőr esetén.

képek forrása: internet