Hogyan sminkeljek, ha szemüveges vagyok?

2020.11.06

Ha nagyon röviden és egyszerűen szeretném megválaszolni a kérdést, akkor azt mondanám, tulajdonképpen ugyanúgy, mintha nem lenne szemüveged, de mindenképpen érdemes néhány dologot pluszban figyelembe venni. 

Az első és legfontosabb kérdés, hogy távollátó vagy közellátó szemüveged van-e, vagy is '-'-os vagy '+'-os a szemüveglencséd? Az gondolom tudod, hogy ha '-'-os, akkor kicsinyít, ha pedig '+'-os, akkor nagyít a lencse, ennélfogva a szemedet is vagy kisebbnek vagy pedig nagyobbnak mutatja a természetes méreténél. Ahhoz, hogy a szemed ne tűnjön bolhányinak, vagy ne nézz ki úgy, mint egy óriás szemű méhecske, érdemes a szemed méretét korrigálni. Ezt legegyszerűbben a színekkel tudod elérni. 

Emlékezz arra, mit tanultál az iskolai rajzórákon a színekkel kapcsolatban! A világos  színek nagyítanak és előrébb hoznak, míg a sötét színek kicsinyítenek és mélyebbnek mutatják az adott formát. Így már könnyen kikövetkeztethető, hogy egy kicsinyítő szemüveglencséhez érdemes világosabb színekkel dolgozni, a nagyító lencsékhez pedig inkább sötétebb színeket választani. Természetesen a választott színt érdemes összehangolni évszak típusoddal és a szemed színével, és az is fontos, hogy az adott színnek melyik árnyalatát alkalmazzuk. 

                                       TEDD!                                                               NE TEDD!

Érdemes tudni, hogy a gyöngyház színek megnyitják a tekintetet, a vízvonalba húzott fehér vonal szintén. A felső pillatövet jól hangsúlyozza egy sötét szemceruza vagy tusvonal, így megerősíti a szem formájának vonalát. A sötét körsatír sok esetben nem szerencsés választás, mert túl sok, nem látszik tőle a szemed, a tekintet helyett a köré felvitt smink érvényesül. 

Ha bizonytalan vagy abban, hogy mely színek állnak jól neked, akkor figyelmedbe ajánlom a semleges színű palettákat, melyek szintén tartalmaznak világosabb és sötétebb árnylatokat, fényes és matt textúrában egyaránt, így könnyen el tudod készíteni vele szemsminketeket.

Van még egy igen fontos tényező: a szemüvegkeret anyaga és színe. Egy műanyag keret sokkal karakteresebb, főleg, ha élénk színű, így nem érdemes a sminkkel túlharsogni, mert nevetségessé válik az összhatás. Itt is érvényes a kevesebb néha több. Ha pedig világos műanyag, vagy vékony fém kereted van, esetleg keret nélküli szemüveget használsz ne hagyd, hogy a szemsminked elnyomja a keretet. Válassz lágyabb árnyalatokat vagy natúr sminket és max a felső pillatövet hangsúlyozd a természetesebb hatás érdekében.

Szemüvegesként biztosan tapasztaltad, hogy a szemüveglencse, legyen '-'-os vagy '+'-os, sokkal jobban láthatóvá teszi a szem alatti karikákat és ráncokat. Ezért elengedhetetlen korrektort használni,  és nagyon vékonyan púderezni. Ugyanilyen fontos, hogy a szemöldök színe a hajszíneddel megegyező árnyalatú legyen, ez biztosítja, hogy a szemüveged ne kerekedjen felül az arcodon. Magyarán ne csak egy nagy szemüveget lásson, aki rád néz.

Sokszor előfordul, hogy az alapozó a nap során rákerül a szemüveg keretre. Ezt leginkább úgy tudod elkerülni, ha:

  • az orrnyergedet csak púderezed
  • vagy alapozó helyett inkább BB/CC krémet használsz és azt is fixálod púderrel

És végül jószívvel ajánlom, hogy göndörítsd és spirálozd szempilláidat, de  a hangsúly mindenképpen a felső pillasorra kerüljön, egy pókláb-szerű alsó pillasornál nincs rosszabb látvány. Ha pedig megelégszel egy natúr szemsminkkel, még mindig hangsúlyozhatod ajkaidat egy élénk színű rúzzsal, és kész is!

képek forrása: internet