Hogyan sminkeljek, ha már elmúltam 45 éves

2020.11.26

Az egyik legfontosabb, ami ebben a témában eszembe jut sminkesként, hogy mindenképpen önazonos maradj, és úgy sminkelj, ahogy jól érzed magad. Ezt persze nem csak 45 éves kor után érdemes betartani, hanem életünk bármely szakaszában, de egy bizonyos élekor után ennek sokkal nagyobb jelentősége van. 

Ha eddig minden nap egy műalkotás volt a sminked, akkor a 45. szülinapod után sem kell megválnod ettől, hiszen így érzed jól magad, s az önbizalmadnak is jót tesz, ha annak látod magad, amilyennek látni akarod. Ám vigyázat, mert ami jól állt 20 évesen, az ma már könnyen túlzásnak tűnhet. Akkor leszel mások szemében harmonikus és egységes egész, ha vállalod azt, aki tulajdonképpen vagy, de egyúttal figyelembe veszed életkorodat is. Érdemes bizonyos színeket elengedni és helyette azokat elővenni, melyek lágyítják a vonásokat, bátran kísérletezz, merj kipróbálni új dolgokat, szakadj el az eddig megszokott smink rutinodtól!

Ha pedig eddig nem sminkeltél, akkor kérlek gondolkodj el rajta, mert egy szépen elkészített natúr smink pont azt hagyja láttatni, amit te is láttatni szeretnél, és elrejti azt, ami már nem az erősséged. Pl. egy BB vagy CC krém csodásan egységesíti az arcbőrt, egészséges arcszínt kölcsönöz, ezáltal éveket fiatalít.

Biztatnálak, hogy vizsgáld meg, mit tartasz szépnek magadon, de nehogy azzal gyere, hogy nem tetszik már semmi. Igaz, valószínűleg megjelentek már kisebb-nagyobb ráncok, vagy megváltozott 1-1 vonásod, de biztos vagyok benne, hogy még mindig jó nő vagy! Nézz a tükörbe, és találd meg azt, amit szépnek tartasz magadon. Ha megvan, emeld ki! Ez lehet az ajkadon egy szép, élénk rúzs, vagy a szemeid hangsúlyozása, de most már letehető a szemhéjtus. Én annak vagyok a híve, hogy a kevesebb néha több, mert a túl sok hangsúly sajnos könnyen nevetségessé válhat. 

Milyen változásokat tapasztalhatsz magadon? 

Pl. azt, hogy az idő előrehaladtával az ajkak keskenyebbé válnak, de ez könnyen orvosolható smink tetoválás nélkül is. Először ajkaid színével megegyező kontúr ceruzával rajzold meg ajkad kontúrját úgy, hogy a külső vonalán haladsz, majd használj világosabb árnyalatú, krémes rúzst, így optikailag nagyíthatod ajkaid méretét. 45 év felett nem javaslom a matt állagú, sötétebb színű rúzsokat, mert még inkább keskenyebbnek mutatják az ajkakat, másrészt a matt rúzsok szárítanak, így ráncosabbnak mutatják a szájat, ezáltal öregítenek.

Mivel annyi smink videó elérhető manapság én abban a hitben éltem, hogy azt mindenki csípőből tudja, hogyan lehet optikailag nagyítani az ajkakat. Nagyon meglepődtem, hogy nem így van. Elmesélek egy rövid kis történetet. Nem egyedi eset, mert szinte minden esküvőn sminkelek örömanyákat, és szinte minden alkalommal csodálkozva kérdezik, hogyan lett hirtelen ilyen szép formájú és teltebb az ajkuk, áruljam már el, mi a titok! Pedig nem kell itt valami nagy dologra gondolni! 

Nem volt ez másként Kati örömanya esetében sem. Megjegyzem minden esküvői készülődés során történik valami nem várt esemény, mindig valakinek sietni kell a sminkjével, hiába szoktam bőven elegendő időt szánni rájuk. Szóval visszatérve Kati örömanyára, szegény nem volt teljesen megelégedve a frizurájával, így mondta nekem, hogy már csak a smink segíthet rajta. Biztattam, hogy ugyan, majd meglátja, a frizura a sminkkel lesz teljes, és különben sincs ehhez a frizurához szokva a hétköznapokon. Csak várja ki a végét! Ilyenkor előtör belőlem a pszichológus és beszéltetem vendégemet, hogy oldjuk a kialakult feszültséget. Kati azoknak a táborát erősítette, akinek az ajkának nincs láthatóan határozott kontúrja, ezáltal szája szinte egybeolvad a bőrével. Tehát használtam nála is a fenti szájkontúr technikát és legnagyobb csodálkozására, egy szép ívű, telt ajakkal távozott székemből. Boldogan. 

Idővel azt is tapasztalhatod, hogy megváltozik a szemed mérete. Sajnos egyre keskenyebbé és kisebbé válik, sőt! sok esetben fedett szemhéj alakul ki. Kisebb szem esetén érdemes a mozgó szemhéjra egy világosabb árnyalatot használni, valamint megerősíteni a szem kontúrját oly módon, hogy a felső pillatőbe sötétbarna ceruzavonalat húzunk, melyet elsatírozunk, az alsó pillatő mindig inkább ennél világosabb színt kapjon, ezáltal nagyobbá válik optikailag a szem. 

Fedett szemhéj esetén szintén fontos a felső pillatő hangsúlyozása, de mivel nincs mélyítővonal, így azt a mélységet meg kell rajzolni. Vigyél fel egy közép árnyalatot a mozgó szemhéjra, amellyel megadod a mélységet a szemnek. Addig satírozz felfelé a szemöldök irányába, hogy nyitott szemmel, egyenesen nézve a satír a mélyítővonal felett látszódjon. Ez az a terület, amelyik rálóg a szemre. (Leírni esküszöm nehezebb, mint megtanulni, megcsinálni. Szóval, ha segítségre van szükséged, keress bátran!) 

Minden esetben érdemes a szempillákat 2x spirálozni, nagyon sokat hozzátesz a sminkhez, nyitja a tekintetet, de kerülni kell, hogy pókláb szerűvé váljon. Amivel még éveket lefaraghatsz, az a jól megválasztott színű és jó helyre feltett arcpír. Érdemes világosabb árnyalatban gondolkodni: meleg bőrtónus esetén barackosabb, hideg tónus esetén rózsaszínesebb ajánlott. Összességében tehát minden világos szín, vagy világosabb árnyalat fiatalossá, üdévé teszik a megjelenést. 

Ha csak 5 perced van reggel sminkelni, akkor is érdemes alapozót vagy BB/CC krémet használni, spirálozni, pirosítani és egy ajakápolót használni, ezáltal sokkal kipihentebbnek, üdébbnek fog tűnni az arcod. Már ennyi is éppen elegendő ahhoz, hogy magabiztosan indulj el otthonról.

képek forrása: internet, pinterest