Azok a fránya szem alatti sötét karikák

2019.02.07

Sok nő úgy érzi, élete megkeserítője a szem alatti karika, s naponta vív nagy csatákat vele a tükör előtt. Ám érdemes tudni, hogy genetikai hajlam mellett huzamosabb ideje tartó kialvatlanság, vas- vagy vitaminhiány, stressz is okozhatja ezeket az elszíneződéseket. Személyes tapasztalatom, hogy leggyakrabban vashiány okozza, hiszen nincs olyan nő, akinek ne lenne szüksége vas pótlásra. Az okokat biztosan értitek...

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne kapnék szem alatti sötét karikával kapcsolatos kérdést. Legtöbben jól fedő korrektort keresnek, ám ki kell ábrándítanom mindenkit, a karikák megszüntetése elsősorban nem a korrektor fedésétől függ, hanem a jól alkalmazott technikától. Persze nem mondom, hogy a korrektor márkája teljesen elhanyagolható, de a dolog nem ettől függ elsősorban.

Bizonyára Te is megpróbáltad már legalább egyszer a bőrszínednél egy árnyalattal világosabb korrektorral eltüntetni szem alatti karikádat, és az is biztos, hogy nem sikerült. Szürkés színű lett a végeredmény, az a nem kívánatos árok még jobban előtérbe került. Igazam van? Ennek a jelenségnek az oka a színtanban keresendő.

Ahhoz, hogy egy adott színű bőrhibát eltüntessünk, ismernünk kell, melyik színt, mivel lehet közömbösíteni. Ehhez segítségül kell hívnunk a színkört, ahol jól látszik, melyik színnel szemben, melyik található. Ezek az ú.n. komplementer színek, ezek oltják ki az adott színt, így semlegesítve azt.

Bármilyen bőrhiba esetén tehát az a cél, hogy semlegesítsük annak színét. Ha pl. piros pattanást vagy rozaceát akarunk eltüntetni, akkor a vörössel szemben lévő zölddel tudjuk ezt megtenni, ha pedig kékes erecskét, akkor narancsos árnyalatra lesz szükség. Egyszerűen hangzik, nem igaz? 

A fentiek fényében nézzük, mi a helyzet a szem alatti sötét karikákkal: 

  • legtöbbször lilás tónusú karikával találkozunk, erre a sárgás korrektor lesz a legmegfelelőbb, 
  • ám ha kicsit kékes inkább, akkor narancsosat válassz.  
  • Sötétbarna esetében viszont barackos-rózsaszínes lesz a nyerő. 

Mielőtt megvásárolnád a korrektort,  mindig érdemes, sőt!, egyenesen muszáj kipróbálni a kiválasztott árnyalatot. Minél világosabb a bőr, annál világosabb korrektor fog beválni az adott színen belül. 

Most, hogy már tudjuk, mely színekkel érdemes dolgozni, meg kell még említenem egy fontos dolgot: különbséget kell tennünk fiatal- és érett bőr "hibajavítása" között, hiszen más-más típusú korrektort érdemes használni a bőr szárazsága, illetve -mondjuk ki- a ráncok miatt. Minél érettebb a bőr, annál inkább a folyékony állagú korrektor válik be.

Hogy miért?

Sokféle korrektor létezik, melyeket más-más célból alkottak meg: folyékony, stiftes, krémes, ceruza, camouflage (ejtsd: kamuflázs) korrektor. Ezek közül szárazabb állagú a stiftes és a ceruza, a folyékony viszont vizesebb. A camouflage valahol a kettő között helyezkedik el, krémes, de nem zsíros. (Egy korrektor sosem lehet kimondottan zsíros, mivel a bőr felülete önmagában is tartalmaz zsírt, így a két réteg elcsúszna egymáson).

Legerősebb fedéssel a camouflage rendelkezik, majd a stiftes, a krémes és a folyékony jön. Ezek csak általános irányelvek, természetesen lehetnek márkán belüli eltérések.

Minél érettebb a bőr, annál több vizet veszít, annál szárazabb, s minél szárazabb állagú korrektort használunk, annál jobban beleül a ráncokba. Ezért legjobb hatást egy lehelet vékony réteg folyékony korrektorral érhetünk el. Fiatal bőr esetében elsősorban azt érdemes mérlegelni, milyen fedésre van szükség.

Az új generációs folyékony korrektorok (és alapozók) szilikont tartalmaznak, melyek a bőr egyenetlenségeit kitöltik, így szebb, simább bőrt eredményeznek. Hogy ezek mennyire használnak bőrünk egészségének, az a jövő zenéje...

Most tehát nézzük akkor a lépéseket, hogyan érdemes eltüntetni azt a bizonyos fránya karikát:

1.  Felvisszük a szem alatti területre a fentiek alapján kiválasztott állagú és színű, de többnyire rózsás-barackos vagy sárgás korrektort, ecsettel eldolgozzuk.

2.  Erre kerül az alapozó,

3.  majd végül púderrel rögzítjük.

4. Ha még mindig szükséges, mehet rá a bőrszínnél egy árnyalattal világosabb, 'V' alakban felvitt folyékony korrektor, lehelet vékony rétegben, de ezt ismét fixálni kell.

Ne felejtse el senki sem, hogy az internetes fotókon bemutatott szem alatti sötét karikák eltüntetése általában (na jó, nagyjából mindig) retusáltak. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy a különböző technikák nem működnek, de a végeredmény nem feltétlenül olyan makulátlan, mint a fotón.

A fentiekben ismertetett verzió sem szentírás, de nálam remekül működik. ;-)

És végül: nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a smink felépítése a tartósság, ill. a maszk hatás elkerülése érdekében. Ezért érdemes törekedni arra, hogy vékony rétegben vigyük fel az alapozót és a korrektort, hiszen ha szükséges, és jó minőségű terméket használunk, az építhető.

képek forrása: internet