Az alapozókról

2021.02.19

Az alapozó célja: az arcbőr színének egységessé tétele, apróbb bőrhibák elfedése.

Rengeteg féle alapozó létezik, a különböző állagok mellett többféle bőrtípusra, emellett természetesen sok árnyalatban is megtalálhatjátok ezeket a termékeket.

Az alapozók fajtái

  • Folyékony (liquid) - a legelterjedtebb, a legtöbbet használt alapozó fajta. Létezik többféle bőrtípusra vagy többféle bőrproblémára is. Fedése általában a gyengétől közepesig terjed, a legtöbbje építhető. (Mit jelent ez? Hogy rétegezhető, ezáltal a fedése egyre erősebb lesz). Zsíros bőrre olajmentes formula ajánlott, száraz vagy normál bőrre pedig hidratáló. Ecsettel és Beauty Blenderrel is könnyen felvihető.
  • Stiftes (stick) - nem túl népszerű, ritkábban használatos. Általában erős fedésű, akár korrektorként is használható, szivaccsal lehet eldolgozni a legkönnyebben és legszebben. Mivel az állaga viszonylag zsíros, inkább száraz vagy normál bőrre ajánlott.
  • Krémes (cream) - tégelyes kiszerelésű, a leginkább hidratáló alapozó típus, elsősorban száraz bőrre ajánlott.
  • Cushion (kusön) - Mi ez? Nevét a dobozban található, alapozóval átitatott párnácskáról kapta (a cushion angolul kispárnát jelent), amelyet, ha a hozzá tartozó szivaccsal párszor megnyomkodunk, a megfelelő mennyiségű alapozóhoz jutunk. Mivel ez a termék is Koreából származik, nem véletlen, hogy mindenféle bőrápoló összetevőket, valamint fényvédőt is tartalmaz. Leheletvékonyan fed, mint egy BB krém, de max. közepes fedésig építhető. Száraz bőrre ajánlott.
  • Hab állagú (mousse) - nagyon könnyű, szinte észrevétlen az bőrön, nem ül bele a ráncokba, kényelmes viselet, ezért érett és/vagy száraz bőrre ajánlott.
  • Krémpúder (cream powder) - 2in1 készítmény, bár krémes állagú, felvitel után púderessé válik, elsősorban zsíros bőrre ajánlott.
  • Kompakt púder - Olyan a kinézete, mint egy rendes púdernak, csak erősebb a fedése: közepestől erősig terjed. Normál, de leginkább zsíros bőrre ajánlott.
  • Ásványi púder (mineral powder) - por állagú, természetes ásványokból és pigmentekből álló, szintetikus összetevőktől mentes termékek, de az elnevezés még nem jelenti azt, hogy az összetevők között nem találhatunk megkérdőjelezhető anyagokat

Érdemes megjegyezni, hogy a sminktermékek közül a folyékony állagú termékek könnyen romlanak, ezért általában szintetikus tartósítószereket (parabének, phenoxyethanol stb.) tesznek ezekbe a termékekbe, ezek viszont sok esetben allergiát váltanak ki.. A folyékony alapozók nagyon sokszor ugyanazokat a káros összetevőket pl. PEG, trietanolamin, szintetikus emulgeátorok, alkohol, szilikon stb, tartalmazzák, mint a krémek, de emellett mindig tartalmaznak olyan ásványi anyagokat (természetes anyagok), melyek az alapozó színét adják.

Az alapozó színének kiválasztása

Az, hogy milyen színű alapozóra van szükséged, a tónus és a árnyalat dönti el

A TÓNUS

Az alapozók, főleg a professzionális vonal, háromféle színtónusban léteznek:

C - cold - hideg árnyalat, rózsaszínes

N - neutral - semleges, bézses árnyalat

W - warm - meleg árnyalat - sárgás

Ha HIDEG tónusú az arcbőröd, akkor rózsaszínes jellegű, porcelán árnyalata van. A csuklód belső felén látszó erek színe kékes-lilás.

A MELEG tónusú arcbőr sárgás, őszibarackos színű, a csuklón az erek zöldes színűnek tűnnek.

SEMLEGES tónusú arcbőr olívás jellegű, bézs árnyalatú.


A SZÍNÁRNYALAT

A tónus mellett az adott színből mennyire világos vagy sötét árnyalatú azonos a bőrünk színével. Fontos, hogy azt válaszd, amelyik teljesen egybeolvad a bőrszíneddel.

Hogyan állapítható meg, melyik szín a neked való?

Mindig az állkapocs vonala alatti területen próbáld ki, hogy melyik árnyalat passzol leginkább a bőrödhöz, sosem a kézfejeden. Ennek az az oka, hogy az arcon számos elszíneződés lehet (rozacea, májfolt, pattanás stb.), amelyek mellett nem pontosan látszik a bőr alaptónusa. Emellett a nyak mindenkinél világosabb kicsit, és így az állkapocs körül minden olyan szín jól látható, amelyhez igazodni kell. Nappali fénynél a legideálisabb ennek eldöntése.

Az alapozás lépései

1.Lépés -A bőr előkészítése

Mivel a smink csak ápolt, hidratált bőrön mutat jól, fontos, hogy az alapozást megelőzze egy hidratáló rutin: arctisztító, tonik, szérum, hidratáló krém. Minden bőrtípusnak szüksége van erre, még a zsíros bőrűeknek is, de természetesen mindegyik termék a bőr állapotához igazodjon.

Manapság előtérbe kerültek a primerek (bázis krémek), melyek előkészítik a bőrt az alapozó felvitelére. Mindegyik bőrtípus számára megtalálható. Általában szilikont tartalmaznak, melyek kitöltik az apró ráncokat, barázdákat, ezáltal sokkal simább bőrképet eredményeznek.

2.lépés -Színkorrekció

Ha van elszíneződött szem alatti karikád vagy olyan bőrhibád, melyek színét semlegesíteni kell (pattanás, májfolt, rozacea) akkor most kell megtenned az alapozás előtt.

3.Lépés - Alapozás, fixálás

Az alapozóból az egész arcra jusson, ne maradjon ki egyetlen terület sem. Vékony rétegben az arc középső részétől kifelé haladva tedd fel, fontos, hogy ne maradjon ki sem a hajtő, a fül környéke, sem az állkapocs alatti terület, a nyak, sőt! még a szemhéj sem. (A szemhéjra feltéve egyfajta bázisként viselkedik, sokkal jobban beletapad a szemhéjpor és tartósabb lesz a smink. Emellett nem szükséges szemhéj primert is használni, de nyugodtan lehet).

Ezután a bőrszínednél eggyel világosabb árnyaltú korrektorral világosítsd a szem alatti területet. 'V' alakban vidd fel, és enyhe ütögető mozdulatokkal paskold a bőrbe, legjobb Beauty Blenderrel. Ez a lépés kimaradhat, de nem érdemes kihagyni, mert ettől még ragyogóbbá, üdébbé válik az arc, sokkal kipihentebbnek tűnik a szem.

Végül púderral fixáld az egész arcodat. Azonban a szemhéjra ne kerüljön a púderből, mert oda a szemhéjpor jön és majd az fogja fixálni az alapozót. Ha a púderezett szemhéjra teszel fel szemhéjport, nem lesz tartós, mivel két por állagú réteg kerül egymásra, melyek elegyednek, elcsúsznak egymáson. A tapadást az segíti, ha zsíros rétegre por kerül, vagy porra zsíros.