AHA, AHA, AHA, avagy mit érdemes tudni a hámlasztókról

2020.03.01

Legutóbb a micellás vizek ismertetése kapcsán felmerült, hogy léteznek AHA savas micellás vizek, és ígértem, hogy a hámlasztókról még bővebben írok. Hogy miért fontos a hámlasztókról beszélni? Egyrészt a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen típusú hámlasztók vannak, melyik milyen bőrtípusra használható, másrészt sokan a bőrradírok alternatívájának tekintik, pedig koránt sincs így.

Ha összehasonlítjuk a két eljárást akkor azt mondhatjuk, hogy a bőrradírozás egy fizikai folyamat, míg a hámlasztás inkább kémiai. A bőr radírozása valójában a bőr koptatása, ahogy a neve is mutatja radírozás kicsi szemcsék segítségével, míg a hámlasztás során a kémiai anyagok, melyek különféle savak, leoldják a bőr legfelső rétegét helyet adva az új, fiatal bőrnek. A szaruréteg eltávolítása meggyorsítja a bőr megújulását, így a rendszeres hámlasztás egyértelmű anti-ageing hatása mellett számos bőrprobléma kezelhető vele: pl. az aknés, pattanásos bőr szebb lesz, csökken a ráncok mélysége, elhalványulnak a foltok.

A bőr megújulási ciklusa kb. 28 napos, de az életkor előrehaladtával  általában meghosszabbodik. Mit jelent ez? A bőr felső rétege elhal, fokozatosan lekopik és az alatta lévő réteg kerül felszínre. Ám a folyamatos kopás ellenére maradnak elhalt hámsejtek a bőrön, melyek durva tapintásúvá és fénytelenné teszik a bőrt. Az életkor előrehaladtával a lassabb kopás eredményeként a bőrön megmaradó szarusejtek akadályozzák a hidratáló  krémek bejutását a mélyebb rétegekbe, ergo nem tudnak rendesen felszívódni, a bőr kiszáradhat. Hiába a legjobb minőségű krém, ha nem jut el rendeltetési helyére.

3 féle hámlasztóról beszélhetünk, melyek valójában különböző molekulasúlyú gyümölcssavak, s amelyek más-más hatást eredményeznek: 

AHA (alfa-hidroxi sav)

A legismertebb és legeredményesebb hámlasztó, amely az összes gyümölcssav közül a legmélyebbre hatol. Elsősorban ráncokra, pigmentfoltokra, hegkezelésre. Ajánlott koncentrátum 7-15%.

BHA (béta-hidroxi sav, alias szalicilsav)

Elsősorban zsíros bőrre, pattanásokra, rozaceára. Mivel a szalicilsav zsírban oldódik, ezért a faggyúmirigy belsejében fejti ki hatását, csökkenti ezáltal a gyulladásos tüneteket. Ajánlott koncentrátum 2%, ekkor fejti ki legjobban hatását. 

PHA (poli-hidroxi sav)

Olyan nagy molekulasúlyú sav, amely a bőr legfelső rétegére hatva fejti ki hámlasztó hatását, kíméletesebb és lassabb a többi gyümölcssavhoz képest, így szinte minden bőrtípusra ajánlott, még érzékeny bőrűek is használhatják. Kiváló nedvességmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik, hidratálja az arcbőrt. Ajánlott koncentrátum 4-12%.

A különböző hámlasztók használata során fontos, hogy az arcbőrt fokozatosan kell hozzászoktatni a hámlasztáshoz. Ez alól kivétel a fent említett PHA. A hámlasztással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az eljárás során a bőr védtelenebb a fénnyel szemben, így érdemes nyáron kifejezett fényvédő krémet is használni, amellyel a nem kívánt hatások kivédhetők. Bármelyik évszakban használjuk is hámlasztónkat érdemes tudni, hogy a termékek java részében erős tartósítószerek, irritatív összetevők is találhatók, a hámlasztás során amúgy is védtelenebb bőrt fokozottabban bánthatják. Szóval biztosabb szakember segítségét kérni a termék kiválasztásához, de legalább is utánaolvasni a termékek összetevőinek. 

Hogyan érdemes használni? A reggeli rutin részeként arctisztítást, tonizálást követően tegyük fel a hámlasztó szérumot, majd mindenképpen várjunk pár percet, amíg teljesen felszívódik, ezután kerülhet sor az aktuális arckrémre. A hámlasztók eleinte heti 1-2x, majd később akár minden nap használhatók, de fontos figyelembe venni egyrészt a bőr állapotát, másrészt az adott hámlasztó gyártójának a használatra vonatkozó javaslatait, hiszen ők tudják, milyen erősségű, hány %-os és milyen sav van a termékben. Pl egy 15%-os AHA savat nem lehet napi szinten használni! 

Én mindenképpen úgy gondolom, hogy érdemes szakembert segítségül hívni, aki esetenként nyomon is követi a hámlasztó használatát, eredményeit, a kezelés időtartamát stb. Biztos, ami biztos alapon.

Forrás: www.natics.hu, pixabay