Mire jók a sminkecsetek és melyekre van szükséged a mindennapokban?

2021.11.30

Sminkecsetekre nemes egyszerűséggel azért van szükség, mert velük lehet felvinni a smink anyagokat a bőrre, s ha már csinálunk valamit, akkor precízen tegyük, hiszen egy smink csak szépen elkészítve érvényesül. 

Mert gondoljunk csak bele, mit érnek azok a mini aplikátorok, amelyeket a szemhéjpúderek mellé tesznek, vagy azok a falatnyi pirosító ecsetek, amelyekkel leginkább Stefi bohóc-féle pirosítást lehet készíteni? Persze érthető, hogy a gyártók próbálnak valami használható munkaeszközt adni termékeik mellé, de ezek a pici ecsetek sajnos majdnem semmire sem jók. Épp ezért érdemes pár smink ecsetet beszerezni, amelyeket megvásárolhattok darabonként is, nem kell mindjárt fejest ugrani egy készletbe. Az ecset készletek árban lehet, hogy olcsóbbak, mintha darabonként vesszük meg őket, de a készletek sok olyan ecsetet is tartalmaznak, amit soha nem fogtok használni. Annak meg nem sok értelmét látom, hogy a polcon porosodjanak. Inkább legyen pár tuti jó eszközöd, mint 15 felesleges.

Az ecsetekből léteznek természetes szőrből és szintetikus szőrből készült változatok, de manapság az egyre többet előforduló allergiás reakciók, ill. az állatok védelme miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a (techlon) műszál ecsetek. És milyen jó, hogy így van! Ne bántsuk az állatokat feleslegesen! 

A szintetikus ecsetek mellett szól még, hogy rettenetesen pihe-puhák, sokkal kellemesebb érzet a bőrön. Jó 10 évvel ezelőtt, amikor sminkes pályafutásomat kezdtem csak állatszőrből készült ecseteket használtunk, majd jött a nagy áttörés az egyik leghíresebb márkával a Real Techniques-szel. Ezeket az ecseteket nem lehetett itthon kapni, sokszor barátokat kértünk meg, hogy hozzanak már 1-1 példányt magukkal, ha Amerikából jönnek haza. Ám most végre ez év szeptemberétől Magyarországon is kaphatók ezek a kiváló ecsetek, ráadásul a megújított, számozással ellátott készletek. A DM kiemelt üzleteiben lehet kapni őket. Az áruk nem olcsó, de megfizethető kategória, ez persze attól is függ, ki mennyit tud rá áldozni. Az mindenképpen a márka mellett szól, hogy nagyon tartós ecsetekről van szó. Én nagyon szeretem a sajátjaimat.

Ahhoz, hogy nem profi sminkesként is egy profi sminket tudjál készíteni magadnak a gyakorlás mellett az eszközöknek is nagy szerepe van. Rengeteg típusú ecset létezik, van külön minden smink lépéshez, de lássuk melyek azok, amelyek egy otthoni smink készlet hasznos alapdarabjai lehetnek. Szerintem 6 ecsettel minden megoldható, otthoni használatra a következő típusokat érdemes beszerezni:

1. Alapozóecset

Többféle formájú létezik. A megszokott lapos és kerek formájú, kétféle szálhosszúságú mellett pl. a fent ajánlott Real Techniques egy tömörebb változatot készített. Szerintem a lapos ecsettel nem lehet olyan jól és szépen eldolgozni az alapozót, amellett mindig Beauty Blendert is kellett használni. Természetesen a Beauty Blender vagy a Real Techniques miracle complexion sponge! önmagában is tökéletes választás. 

Az alapozó ecsetek megjelenésük óta csak műszálból készültek, mivel az állatszőr nagy mennyiségű folyékony alapozót szív magába.2. Szemhéjárnyékoló

Ez egy lapos ecset forma, mellyel felvisszük a megfelelő helyre a szemhéjport és társait. Többféle méretben létezik, egy közepes vagy nagyobb méretre lesz most szükséged. Csak azt a terméket válaszd, amelyiket ha oldalt fordítod, a keresztmetszete egy felfelé összetartó formát mutat, egy keskeny  háromszöghöz hasonlít. A többi változat, amelyik szála kifelé konyul, kuka, már elnézést. Oda lehet adni a gyereknek vízfestéshez.

3. Satírozó ecset

Az előző ecsettel felvitt szemhéjpor további satírozására használjuk, ezzel érjük el, hogy ne maradjon éles vonal a külső szemzug felé.

4. Ferde metszésű ecset

Elsősorban a szemöldök megrajzolására való, de Jolly Jokerként bevethető pl. az alsó pillatőben húzott ceruzavonal elsatírozására is. Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a ferde metszésű ecset végén szemöldök fésű is van.

5. Pirosító ecset

Ugye nem kell bemutatni? Ez a púderecsetnél kisebb méretű, kerek formájú ecset. Jó, ha kellően tömör.

6. Púder ecset

A legnagyobb és legtömörebb ecsetünk, mert csak ezzel lehet a púdert a legvékonyabban és a legszebben felvinni.

+1 jó, ha van, de nélküle is meg lehet lenni, rúzsecset, a precíz felvitel érdekében.

képek forrása: internet