Kedvenc termékeim 2. Primerek és amit helyettük primerként használok 

2019.05.01

Vendégeim igen gyakran megkérdezik, hogy mi az, amit felteszek az alapozó alá, amikor sminkelni kezdem az arcukat. Amikor elmondom, hogy ez az ú.n. primer, sokszor felmerül kérdésként, hogy kell-e egyáltalán primer-t használni, s ha igen, akkor miért? Mindig azt szoktam mondani, hogy természetesen a sminkben semmi nem kötelező, de szerintem primer-t feltenni mindenképpen érdemes. Persze nem javaslom minden napos használatra, de alkalmakkor, menyasszony smink elkészítésekor szinte kötelező. Mindjárt elmagyarázom miért.  

Ahogy az angol neve is mutatja, a primer jelentése ugye alap, jelen esetben smink alap. Vagyis egy olyan termék, amivel megalapozzuk az egész sminket: növelhetjük a tartósságát, javíthatjuk a bőr állapotát, értem ezen pl. a zsírosodás vagy a szárazság megszüntetését, a pórusok feltöltését. Ugyanígy javíthatjuk általa a szemhéjporok vagy a rúzs tapadását, helyén maradását. 

Manapság már szinte minden arcrészünk sminkeléséhez külön primerek vannak, ezek közül kétfélét használok: arcra és szemre valót.

Nézzük az arcra használt primerjeimet. Kétféle bőrprobléma szokott leggyakrabban előfordulni: száraz bőr és zsírosodásra hajlamos bőr. Mivel az alapozók tekintetében a Make-Up Atelier termékeivel nagyon elégedett vagyok, primert is a márkától választottam. Zsírosabb bőrre az Antishine Hydrating Base-t használom, ha pedig valakinek a T zónája szokott átfényesedni, akkor célzottan a T-Zone antishine gélt.

Száraz bőrre tulajdonképpen egy nem zsíros állagú hidratáló krém is elegendő tud lenni, lényeges momentum, hogy smink alá használható termék legyen. Jelenleg a Nyx Hydra Touch Primerjét használom, mely a hidratálás mellett nem engedi átfényesedni a bőrt, de egy seborheás, igazán száraz bőrre nem ajánlom, helyette menjen a hidratáló krém inkább.


Korábban szemhéj primerek használatába -magunk között szólva- beletört a bicskám, egyetlen egy sem hozta a kívánt hatást. Kipróbáltam szinte az összes fellelhető márkát, de mindig csalódtam, mert kis idő elteltével valamennyi begyűrődött. Végül rátaláltam a MAC Pro Longware Paint Pot-jára, mely valójában egy krémes szemhéjfesték, de nem én vagyok az egyetlen sminkes, aki szemhéj primerként használja a Painterly árnyalatot, mivel rendkívül jól tapad rá a szemhéjpor. 

Egyébként persze akár önmagában is használható, hiszen egyrészt könnyű felvinni, így reggel pikk-pakk kész a smink, másrészt nagyon tartós, egész nap fent marad. Sötétebb bőrre, vagy sötétebb smink alá legtöbbször a Groundwork színt használom.

Mint látjátok érdemes primert használni, de mivel nincs szükség rá a mindennapokban, meglévő smink termékeinket is előléptethetjük primerré. A smink készítés egy olyan lehetőség, ahol kreatívak lehetünk, nem csak a színek és a formák tekintetében, hanem egyes termékek használatának átlényegítésével is. Jó próbálkozást a kísérletező kedvűeknek!