A Pantone és a divatszínek 2022

2021.12.29

Minden év végéhez közeledve a Pantone Intézet kihirdeti a következő évre vonatkozó év színét, melyet a világban zajló történések, a mélyben meghúzódó társadalmi trendek ihletik. Az utóbbi években kibővült a paletta,  manapság már van külön esküvői trendszín is.

  • A Pantone Festékgyár az 1960-as évek elejétől kialakított egy saját színrendszert. A színekhez, színárnyalatokhoz számokat rendelt, mellyel egy egységes színpalettát hozott létre, amellyel megkönnyítette a nyomda- és grafika ipar, valamint a divatipar munkáját. A 2000-es évektől kezdve létezik az év színe, amely agy jól kitalált marketing fogásként is felfogható. Minden évben kiválasztanak egy árnyalatot, amely egy évig uralja a színekkel foglalkozó iparágakat, elsősorban a divatipart, de a web design készítők is előszeretettel használják.

Az év színe természetesen rányomja a bélyegét az év smink színeire is. Az új smink trend legfőképpen a nagy divatházak tavaszi divatbemutatóin használt sminkekből alakul ki. Általában az ott bemutatott sminkek vannak hatással az év smink trendjére, azokból alakul ki mi az, ami átültethető a mindennapokba.

2020 divatszíne a PANTONE 17-3938 Very Peri

A Very Peri tulajdonképpen egy liláskék árnyalat, amely eddig nem létezett a cég színkatalógusában. "Vidám, örömteli hozzáállást és dinamikus jelenlétet sugall, amely bátor kreativitásra és fantáziadús megnyilvánulásra ösztönöz." 

Az intézet szerint ez a szín megtestesíti azt az átmenetet, amelyben most az egész világ van, a korábban nem tapasztalt változásokat, a fizikai és digitális színterek összeolvadását.

A Pantone Intézet létrehozott 4 egyedi színpalettát a 'Very Peri'-vel, hogy megmutassák, hogyan lehet ezt a különleges árnyalatot bevinni a designba. Mindegyik paletta három javasolt színkombinációt tartalmaz, és mindegyik más-más hangulatot közvetít, illusztrálva a 'Very Peri' sokoldalúságát. 

KIEGÉSZÍTŐ SZÍNPALETTÁK 

Balancing Acta 

meleg és hideg tónusok természetes egyensúlya támogatja és kiemeli egymást. A 'Very Peri'ragyogása felerősödik ezen a művészien kalibrált palettán, amely az élénkség és a vizuális vibráció érzését adja. 

Wellspring

A természettel átitatott árnyalatok holisztikus és harmonikus keveréke, a Wellspring kiemeli a zöldek kompatibilitását a jópofa 'Very Peri'-vel.

The Star of the Show

'Very Peri' dinamikusságát a klasszikus, semleges színek palettájával vesszük körül, amelyek eleganciája és visszafogott stílusossága az időtlenség üzenetét közvetíti. Kifinomult.

Amusements

A szórakozás és spontaneitás örömteli és szeszélyes színtörténetét felerősíti a 'Very Peri' gondtalan magabiztossága és örömteli hozzáállása. Egy kék árnyalat, amelynek játékossága kifejezésre és kísérletezésre bátorít.