A Pantone és a divatszínek

2019.10.14

A smink trendeket....

Minden év végéhez közeledve a Pantone Intézet kihirdeti a következő évre vonatkozó év színét, melyet a világban zajló történések, a mélyben meghúzódó társadalmi trendek ihletik. Az utóbbi években kibővült a paletta,  manapság már van külön esküvői trendszín is.

  • A Pantone Festékgyár az 1960-as évek elejétől kialakított egy saját színrendszert. A színekhez, színárnyalatokhoz számokat rendelt, mellyel egy egységes színpalettát hozott létre, amellyel megkönnyítette a nyomda- és grafika ipar, valamint a divatipar munkáját. A 2000-es évektől kezdve létezik az év színe, amely agy jól kitalált marketing fogásként is felfogható. Minden évben kiválasztanak egy árnyalatot, amely egy évig uralja a színekkel foglalkozó iparágakat, elsősorban a divatipart, de a web design készítők is előszeretettel használják.

Az év színe természetesen rányomja a bélyegét az év smink színeire is. Az új smink trend legfőképpen a nagy divatházak tavaszi divatbemutatóin használt sminkekből alakul ki. Általában az ott bemutatott sminkek vannak hatással az év smink trendjére, azokból alakul ki, mi az ami átültethető a mindennapokba.