A Pantone és a divatszínek 2020

2020.01.02

Minden év végéhez közeledve a Pantone Intézet kihirdeti a következő évre vonatkozó év színét, melyet a világban zajló történések, a mélyben meghúzódó társadalmi trendek ihletik. Az utóbbi években kibővült a paletta,  manapság már van külön esküvői trendszín is.

  • A Pantone Festékgyár az 1960-as évek elejétől kialakított egy saját színrendszert. A színekhez, színárnyalatokhoz számokat rendelt, mellyel egy egységes színpalettát hozott létre, amellyel megkönnyítette a nyomda- és grafika ipar, valamint a divatipar munkáját. A 2000-es évektől kezdve létezik az év színe, amely agy jól kitalált marketing fogásként is felfogható. Minden évben kiválasztanak egy árnyalatot, amely egy évig uralja a színekkel foglalkozó iparágakat, elsősorban a divatipart, de a web design készítők is előszeretettel használják.

Az év színe természetesen rányomja a bélyegét az év smink színeire is. Az új smink trend legfőképpen a nagy divatházak tavaszi divatbemutatóin használt sminkekből alakul ki. Általában az ott bemutatott sminkek vannak hatással az év smink trendjére, azokból alakul ki mi az, ami átültethető a mindennapokba.

2020 divatszíne a PANTONE 19-4052 Classic Blue

Az időtlen Classic Blue a maga egyszerűségében egy elegáns kék árnyalat. Az alkonyatra, a hatalmas és végtelen esti égboltra utaló szín, amely békét és nyugalmat áraszt. A vállalat szerint a Classic Blue jelenléte magabiztosságot  kölcsönöz és kapcsolatot teremt, de összekötik a kommunikációval és a tisztasággal is.

"Az alkonyati égbolthoz hasonló Classic Blue visszaadja azt a bizalmat, hitet, állandóságot és védelmet, amelyre mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy erős alapokra építkezhessünk az új évtizedben" - indokolták döntésüket.